Egérírtás hatékonyan nem atomfizika, de jó tudni a trükköket

Nyáron ritkán találkozik az ember kamrapolcot megdézsmáló egér hadsereggel, de még az ősz beköszönte előtt érdemes felkészülni az esetleges betolakodókra. A házi módszerek is lehetnek hatékonyak ez ellen az apró állat ellen, de ennek érdekében is érdemes sok sok szempontot figyelembe véve, körültekintően eljárni a siker és a rágcsáló mentes kamra fenntartása érdekében.

Egérírtás hatékonyan nem atomfizika, de jó tudni a trükköket
Egérírtás hatékonyan nem atomfizika, de jó tudni a trükköket

Fontos tudnunk, hogy Budapesten épp úgy fel kell készülnünk a hívatlan vendégekre, mint vidéki tanyákon. Sőt. A városi rágcsálók sokszor pofátlanabbak, mint falusi társaik, hisz kiszolgáltatottabbak is. Míg a falvakban erdő mezőn csurran cseppen neki némi harapnivaló, és menedék, addig a városokban csak a kamrák nyújtanak biztonságos lakoma terepet. Nem véletlen a mondás: szegény mint a templom egere.

Ha életterünkben apró ürülék nyomokat észlelünk, azonnal vegyük fel a kesztyűt az egerek ellen. Módszerek színes tárháza áll rendelkezésünkre, vegyük sorra most ezeket.

A csapda a legismertebb, legnépszerűbb módszer. Ezzel szemben semmiképp sem a leghatékonyabb. Sok állat kiszabadul, simán elcseni a csalit, anélkül, hogy haja szála görbülne az egérnek.

Következő gyakori módszer, a ragasztós. Ez nagyobb hatékonysággal hozza meg a várt sikert, mint az egérfogó. Általában az egér pici testét tényleg rabul ejti a vastag ragasztóréteg, azonban az állat rengeteget szenved, és hangosan sír, mire elpusztul ezt hallgatni is rettenetes.

A harmadik méreggel irtás módszere a legritkábban választott, mert féltjük háziállatainkat, és gyermekeinket a méreg illetéktelen kézbe kerülése esetén. Ennek van némi jogos alapja, de általában nem okoz valódi problémákat. Ha betartjuk a dobozon olvasható lírást, nem kell tartanunk az esetleges galibáktól. A kereskedelmi forgalomban kapható mérgek hatóanyag tartalma az egér, esetleg a patkány elpusztítására elegendő. Más, nagyobb állatban nem tesz kárt, főleg, hogy eleve keserű íze miatt nem is fog nagy mennyiséget fogyasztani belőle egyetlen olyan élőlény sem, aminek van ízérzékelése. Sokszor merül fel a kérdés, hogy az elpusztul állatot elfogyasztó macska/ kutya veszélyben van-e. Erre a válaszunk határozottan nem. Egyetlen egér tetemében megjelenő méregmennyiség semmiképp nem tud elpusztítani, megmérgezni egy jóval nagyobb súlyú állatot. Illetve olyan állat, ami nincs rászorulva a dögevéshez, nem is fog ráfanyalodni egy elpusztult egérre.

Ha valamiért a fenti módszer egyike sem válna be, akkor szükséges lehet szakértő segítségére. Több eszköz, és nagyobb hatásfokú méreg áll rendelkezésükre. A rágcsálóirtás nem véletlenül egy szakma. Speciális csapdák, csalétkek állnak rendelkezésünkre, hogy az egérírtás hatékonyan folyhasson le munkánk nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük