A rágcsálóirtás nem csak mérgekkel oldható meg

A rágcsálóirtás nem csak mérgekkel oldható meg

Az emberek és a rágcsálók évszázadok óta viszonylag közel élnek egymáshoz. Az emberi terjeszkedés hatására azonban túl sok teret vettünk el rágcsáló szomszédjainktól, illetve a lakóhelyeinken széthagyott hulladékok élelmiszerforrásként szolgálnak számukra. Ennek következménye pedig az lett, hogy védekeznünk kell ellenük, hiszen kárt okozhatnak épületeinkben és betegségeket is terjeszthetnek.

A rágcsálóirtás nem csak mérgekkel oldható meg
A rágcsálóirtás nem csak mérgekkel oldható meg

Megjelenésükkor első lépésként valószínűleg mindenki rohan bevásárolni egérirtás és patkányirtás céljára árult mindenféle ígéretes kütyüt összevásárolni. Mielőtt azonban erre sor kerülne, érdemes kicsit utána olvasni az álatokkal való rágcsálóirtó megoldások terén. Az igaz, hogy a kereskedelmi forgalomban ma már mindenhez hozzájuthatunk, viszont szakértelmet és hozzáértést csak a megfelelő „iparostól” forgunk kapni. Arról nem is beszélve, hogy habár az egér egy kíváncsi kis teremtés, melyet könnyen át tudunk verni egy aprócska csapdával, a patkány már keményebb diónak számít. A rágcsálóirtás különböző mérgezett csalétkek kihelyezésével is ígéretes eredményt hozhat, azonban ez a módszer és a patkányirtás vadászgörénnyel és kutyával való kombinációja hozhatja meg mindenki számára a megoldást.

Akkor tartsunk otthon vadászgörényt? – tehetjük fel a kérdést jogosan. Nyilván nem ez a megoldás a kártevők távoltartása érdekében. Kutya, macska sokunknak megtalálható az udvaron és ezek a kisállatok bizony sokszor kiveszik a részüket a rágcsálóktól való megszabadulásban. Azonban vadászgörényt tartani nem mindenki szeretne, illetve sokunknak nincs rá kapacitása. Ezeknek az állatoknak a gondozása sok időt, törődést és pénzt igényel. Egy ilyen állat akkor dolgozik megfelelően, ha gazdájában megbízik, aki megfelelő odaadással neveli, hívásra visszajön hozzá. A másik fontos tényező, hogy kutya kollégájával harmóniában tudjanak dolgozni. Ez az összeszoktatás szintén egy hosszabb folyamat eredménye.

Tapasztalataim azt mutatják, hogy hosszú hónapok és évek kellettek a megfelelő „patkányvadász” kis csapatom összeállítására. Mindezek ellenére a terepen dől el mikor milyen mennyiségben fogunk rágcsálókat, hiszen ezek az állatok folyamatos mozgásban vannak. Éppen ezért kombináljuk a vadászgörényes patkányirtást mérgezett csalétkek kihelyezésével és bátran ki merem állítani, nagyszerűen működik a dolog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük