Rágcsálóirtás a betegségek megelőzése érdekében

Rágcsálóirtás a betegségek megelőzése érdekében

Otthonainkba betolakodó patkányok és egerek nem csupán kellemetlenségeket és károkat okoznak a falak, kábelek és használati tárgyaink megrágásával. Ezek a rágcsálók súlyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberek számára, különböző betegségeket okozó mikrobák és paraziták révén. E kártevők okozta betegségek a következők lehetnek:

Rágcsálóirtás a betegségek megelőzése érdekében
Rágcsálóirtás a betegségek megelőzése érdekében

1. Hantavírus – a szarvas egér, gyapotpatkány, rizspatkány, fehérlábú egér és a mezei egér mindegyike hordozhatja és terjesztheti a hantavírus tüdőszindrómát. Ez az egyik legsúlyosabb betegség, amelyet a rágcsálók terjeszthetnek. A hantavírus tüdőszindrómát számos különféle vírus okozza és leginkább az emberek tüdejét, szívét és veséjét érinti. Tünetei hasonlóak az influenza tüneteihez, azonban gyorsan rosszabbodnak és életveszélyesek lehetnek, ha nem kezelik. Magyarországon csak elvétve fordul elő.

2. Leptospirózis – a betegséget egy leptospira nevű baktériumcsalád különböző tagjai okozzák, melyet a rágcsálókon kívül sok más háziállat is terjeszthet. Egyes állatokat megbetegít és elpusztít, mások csak hordozzák a betegséget. Hazánkban évente körülbelül 30-40 eset kerül felismerésre. Legtöbbször a beteg állat vizeletével szennyezett étellel vagy ivóvízzel kerül be az emberek szervezetébe. Enyhébb esetekben a tünetek szintén influenza szerűek, súlyosabb formája agyhártyagyulladást, vese és májelégtelenséget okozhat.

3. Meningoencephalitis – a vírust a közönséges egér hordozza és terjeszti, mely a világ bármely pontján előfordulhat. Ez egy olyan betegség, amely elsősorban a neurológiai funkciókat érinti. Az első tünetek: láz, étvágytalanság, izomfájdalom, fejfájás, émelygés és hányás.

4. Pestis – A középkorban okozott pusztító járványt ez a betegség, manapság ha időben diagnosztizálják azonnal kezelhető. Jelenleg a fejletlenebb országokban okoz megbetegedéseket.

5. Szalmonellózis – Az egész világon elég gyakori betegség mely sokféle módon átvihető. A rágcsáló vizeletével szennyezett ételekkel, vagy annak közvetlen érintésével például. A tünetek néha enyhék, súlyosabb esetben magas láz, hányás, hasi görcsök, hasmenés és fejfájás jellemzik.

Amint olvasható, nem szabad félvállról venni a rágcsálók megjelenését környezetünkben. A nagyvárosok, mint például Budapest sem kivétel, hiszen itt teljesen kiszorították élőhelyükről ezeket az állatokat. A rágcsálóirtás szükségszerű a higiénikus környezet fenntartásának és a betegségek megakadályozásának szempontjából.

Az egérirtás és a patkányirtás eltér egymástól, ezért is érdemes rágcsálóirtó szakembert keresni a probléma megjelenésekor. A patkány megfontoltabb az egérnél, illetve méret béli különbségek is vannak köztük, ezért ugyanazok a mérgezett csalétkek, etetődobozok és csalik nem fognak működni mindkét esetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük