Rágcsálóirtás, ha a gyerekek is segítenek

Budapest külvárosában minden nap egyformának tűnik. Reggel iskola, otthon leckeírás, és minden unalmasan mozdulatlan a novemberi sötétedő délutánba. Az íróasztalnál a szoba bármelyik pontja sokkal érdeksebb. A falmenti könyvespolc a sok színes csíkká olvadó könyvvel. Vajon ki tudom találni, melyik gerincre melyik mű címe van vésve? Messze van, ahogy a tegnapi bámészkodás is, amikor egy-egy érdkesebb arannyal szedett nevet és címet kibogarásztam. A könyvespolc mellett ott az ajtó. Hívogató, ahogy a kamrapolcon ott sorakoznak a kövér lekváros üvegek. Most épp félhomályban, mert anya még nem ért haza a munkából. Csak a távolabbi sarkán csillan meg a konyhaablak függönye mögül beszűrődő lámpa fénye. Ott már a savanyúságok várják, hogy a vasárnapi sült mellé kerüljenek a tányéron.

Rágcsálóirtás, ha a gyerekek is segítenek

Már épp visszafordítanám tekintetemet a lecke kevésbé csalogató képeire, mikor valami visszarántja a figyelmemet. Mintha valami megmozdult volna. Odanézek bizonytalanul, de nem meglepő módon egyetlen befőtt sem kelt életre. Pedig az lenne ám csak az igazi móka!

Füzetembe temetkezem, de egyszerre zajra leszek figyelmes a konyha felől. Újra körüljárja a teret tekintetem, de a mozdulatlanság nem okoz csalódást. Tekintetem visszakúszik könyvemre, de gondolataim a konyhában ragadnak. Mégis mi mozoghat? Mozog egyáltalán valami? Egér, patkány? Micsoda izgalmas események lehetnek. Hogyan lehetne elkapni őket? Lehet hogy holnap vegyek egy terráriumot, és abban nevelem tovább. Hátha anya jobban örül, ha a rágcsáló biztos helyen, bezárva tanyázik, és nem a kamrában garázdálkodik. A patkányok, és az egyéb kártevők nem kedvencei a szüleimnek, jobb ha nem is szólok, csak halkan megfogom, és valahova eldugom. Még a végén hívnak valami rágcsálóirtó félét, és vége a mókának.

Múltkor, egy bácsi mesélte, hogy a patkányirtás vadászgörénnyel is történhet. El sem tudom képzelni. Vagyis mégis. Remek mulatság lenne, ahogy a patkányok és a görények a nappaliban kergetőznének, anya pedig visítozva fogná a fejét. Gondolataim olyan elvenen jelennek meg elmémben, hogy saját kacagásom töri meg az ábrándképet. Kiváncsiságom ismét a konyhát kémleli, és valami ismét megmoccan. Mire odakapom tekintetem fókusztá, egy farkinca lóg már csak ki a csalamádés üvegek közül. Akkor ez egér lesz. Vajon az egérirtás is lehet ilyen kergetőzős móka? Végülis ezek a rágcsálók csak méretükben térnek el. Remélem lesz nagy buli. Rágcsálóirtás, egy igazi fenevaddal. Micsoda kaland lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük