Rágcsálóirtás hasznos tudnivalók, tanácsok

Rágcsálóirtás hasznos tudnivalók, tanácsok

Akár egy családi házban élünk, vagy egy belvárosi kislakásban, rágcsálók ellen tulajdonképpen semmilyen helyzetben sem vagyunk teljesen biztonságban.

Rágcsálóirtás hasznos tudnivalók, tanácsok
Rágcsálóirtás hasznos tudnivalók, tanácsok

 

És legyünk akármekkora állatbarátok, azért valljuk be, senki sem tapsol örömében, ha hirtelen egy egér, vagy egy patkány rohan el a konyhánkba. Sokszor maga az állat nem is kerül a szemünk elé, hanem kaparászó hangot, rágcsálást hallunk. A rágcsálók pedig egyáltalán nem válogatnak! Valakik számára nagyon kis aranyosak, mégis meglehetősen kátékonyak tudnak lenni otthonunkban. A kártevők ellen a legjobb módszer a rágcsálóirtás.

Barátságos egérirtás:

A rágcsáló legnagyobb ellensége a macska. Jó ötlet lehet tehát, ha úgy érezzük, hogy egér van a lakásunkba, akkor szerzünk egy macskát. Saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy nem minden macska fogja meg az egeret! nálunk például a kettőből egy sem fogta meg, végignézte ahogy elszaladt mellette.

Ha nagy állatbarátok vagyunk, és nem szeretnénk bántani az egeret, csak illedelmesen tudtára akarjuk adni, hogy nem örülünk, látogatásának, humánusabb ötlet lehet a borsmentaolaj használata. A kis rágcsálók orrának ez az illat igen erős és kellemetlen. Megtudjuk vásárolni illóolajként, esetleg permetként is, az a legjobb, ha azon a helyen alkalmazzuk, ahol láttuk vagy korábban hallottuk az egeret. A rágcsálókat más illatokkal is elűzhetjük, ilyen például a diófalevél és a fokhagyma erős illata is. Természetesen ez a módszer kiválóan működik a patkányok esetében is. Csak az ő látványuk sokkal ijesztőbb mint az egereké.

 

Hol tud gondot okozni a patkány?

A házon vagy lakáson belül az álmennyezetben és a burkolatban van a búvóhelye. A házon kívül a tároló- és raktárhelyiségekben, a padláson, a pincében, és a csatornahálózatban fordulhat elő. Hatalmas károkat okozhat az otthonokban, az elektromos berendezésekben, az autókban, de akár még a kisállatokat is megtámadhatják. Az utcákon is előfordulhatnak, a legtöbb patkány Budapest és Pest megye közelében van. A patkányirtás rágcsálóirtó segítségével működik.

Élelmiszeripari egységeknél, raktár épületekben, éttermekben, szállodákban: Az élelmiszer környezetében tartózkodik, ezt teheti tönkre, illetve fertőzheti meg.

A vendéglátó egységeket jogszabály kötelezi a a rágcsálóirtásra. Ezek az irtások általában megelőző jellegűek, de akkor is szükség lehet az irtásra, ha már jelentkezett a probléma. A patkány bekerülhet a vendéglátó egységbe a beérkezett áruval, a csatornából vagy akár az utcáról is. A törvény azt is kimondja, hogy cégek és vállalatok esetén állandó védelmet kell fenntartani a rágcsálók ellen

A patkányok rendkívül veszélyes állatok. Számos betegséget, a murin tífuszt, a leptoszpirózist, a trichinellózist és a szalmonella fertőzést közvetíthetik emberre. A murin tífusz más néven rágcsáló kiütéses tífusz. A leptoszpirózis forrásai általában az olyan kisemlősök, mint a patkány. Vizeletükkel baktériumot juttatnak a talajba és a vizekbe amely a bőrön keresztül az emberi szervezetre is veszélyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük