Egérirtás a súlyos betegségek ellen

Az egér vagy egérirtás szó hallatán vannak olyan emberek, akiknek a hideg futkos a hátukon, viszont vannak olyanok is, akik egy kedves, aranyos állatot látnak benne. Az utóbbi ember típust ki kell ábrándítani és vissza kell rántani a valóságba. Ezek az állatok számtalan betegséget hordoznak magukkal. Komoly egészségügyi problémákat okoznak és megjelenésükkel a háztartásban, pedig még komolyabb károkat tudnak okozni a berendezésben és a vezetékekben. De nem csak az otthonunkban találkozhatunk ezekkel a kártevőkkel, hanem hipermarketek polcairól is kacsinthatnak ránk vagy akár egérre utaló nyomokat is találhatunk egyes üzletekben.

Egérirtás a súlyos betegségek ellen
Egérirtás a súlyos betegségek ellen

Inkább nyaralók, keretesházak lakói. Bár városokban is előfordul több helyen. Régebbi társasházakban, de az egér nem válogatós, hisz új építésű panellakásokba is szívesen megbújik. Szaporodásuknak kedveznek a forró, eső mentes nyarak. Egy egér képes akár évente hatszor is utódokat hozni a világra. Két hónap elteltével, pedig ezek az utódok már kifejlett felnőtt egyednek számítanak.

Miért fontos az egérirtás?

Az egerek számos betegséget okoznak. Az irtásuk sürgős, mivel nagyon gyorsan szaporodnak és amivel csak érintkeznek az fertőzötté válik. A betegségek megelőzésének érdekében, pedig folyamatosan ügyeljünk, nehogy ezek a kártevők befészkeljék magukat otthonunkba.

Agyhártyagyulladás (Lymphocytas choriomeningitis, LCM)

A fertőzött egerek az orrváladékuk, ürülékük és a nyáluk útján terjesztik ezt a betegséget. De az egér érintkezésével és a vízen keresztül is elkaphatjuk ezt a betegséget (bár ez ritkábban fordul elő). Fontos, hogy ahol az élelmiszert tároljuk egér mentes legye, mivel az LCM vírus, bőrön, tápcsatornán és légzés során is bekerülhet a szervezetbe. Ez a betegség láz, fejfájás, szédülés és tarkómerevséggel jár. Ez a betegség több hétig is eltarthat.

Szalmonella

Az egerek testnedveiben többféle szalmonella baktérium is elszaporodhat. Ez a baktériumot nyálukkal, vizeletükkel, ürülékükkel és orrváladékukkal terjesztik. Ez azért veszélyem, mert ha nem vesszük észre, hogy az egér megcsócsálta ételünket és utána mi azt elfogyasztjuk, akkor könnyen elkaphatjuk ezt a betegséget (sok másikkal együtt). A betegség tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, magas láz, hasi görcsök. Szövődmény mentes szalmonellánál legkésőbb 5 nap után elmúlnak a tünetek. Ha nincsenek is tünetein, akkor is lehetünk szalmonellások. Ez azért probléma, mert ilyenkor tovább adjuk a többi embernek ezt a betegséget.

A rágcsálóirtás nagyon fontos. Ha rágcsálók jelenlétét tapasztaljuk, akkor azonnal forduljunk szakemberhez, akik kiirtják ezeket a kártevőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük